جغرافیـای شیعه‌کشی

کد خبر : #1710
تاریخ انتشار : شنبه, 28 آذر 1394 9:50
تعداد بازدید کننده : 453
چاپ ارسال به دوستان
شما این مطلب را ارسال خواهید کرد:
جغرافیـای شیعه‌کشی
  • Reload بازآوری
بزرگ یا کوچک بودن حروف اهمیت ندارد
ارسال
این گزارش نگاهی دارد به چند نمونه از کشورهایی که در آنها اقلیت و گاه حتی اکثریت شیعه، هدف کشتار و محدودیت و اعمال خشونت هستند.

عربستان؛ اقلیت سرکوب شده
شیعیان عربستان سال‌هاست که سرکوب می‌شوند. در چند سال اخیر اما اعتراض‌های آنها به گوش رسانه‌ها رسیده و آنها بارها خشونت‌ها و حملات علیه خود را فریاد زده‌اند. سازمان‌های حقوق بشر بارها نسبت به نقض حقوق شیعیان و ظلم به اقلیت این کشور اعتراض کرده و نسبت به این مسئله هشدار داده‌اند. «واعظان نفرت» در عربستان منشا و منبع بسیاری از حملات علیه شیعیان در این کشور و منطقه هستند.‌

شیعه‌‌کشی در عربستان توسط دولت عربستان سال‌هاست که به وسیله کتاب‌های درسی در مدرسه‌ها تبلیغ می‌شود و جوانان این کشور به‌صورت سیستماتیک با دیدگاه‌های نفرت‌بار آموزش داده می‌شوند. از سال2011 اعتراض‌ها در شرق عربستان که شیعیان بیشتر در این منطقه ساکن هستند شدت گرفته است. شیخ نمر باقرالنمر، مجتهد شیعه و رهبر اعتراض‌ها اما از سوی مقام‌های عربستان در سال2012 بازداشت و به‌دلیل اقدام علیه امنیت ملی و محاربه، به «اعدام با شمشیر و به صلیب کشیده شدن در انظار عمومی» محکوم شد. شیعیان عربستان بیش از 2میلیون نفر از جمعیت این کشور را تشکیل می‌دهند. آنها اما سال‌هاست که با تبعیض دولت این کشورزیر فشار زندگی می‌کنند وهر چند در مناطق نفت‌خیز عربستان ساکن هستند بدترین شرایط اقتصادی را دارند. هیچ‌کدام از شیعیان نمی‌توانند به‌خاطر مذهب‌شان به پست‌های مهم دولتی یا نظامی برسند.

داعش همین خط مفتی‌های عربستان را در کشتار شیعیان می‌رود. سعد بن عتیق العتیق یکی از مفتی‌های نزدیک به دولت عربستان نمونه‌ای از کسانی است که چندی پیش در تلویزیون دولتی عربستان شیعیان را کسانی دانست که باعث آلوده شدن زمین شده‌اند.

نیجریه؛ قتل‌عام در سکوت خبری
شیعیان نیجریه پرجمعیت‌ترین گروه شیعی در آفریقا به‌حساب می‌آیند. حالا اما کسی نمی‌داند ابراهیم زکزاکی، رهبر شیعیان نیجریه که تصاویر خونین او در رسانه‌ها منتشر شد پس از بازداشت شدن در کجا به‌سر می‌برد. با روشن شدن ابعاد کشتار شیعیان، دیگر رسانه‌های جهان حتی نیویورک‌تایمز هم از این حمله به‌عنوان قتل‌عام شیعیان یادمی‌کنند. ابراهیم زکزاکی به‌خاطر شیعه بودن حالا همه خانواده‌اش را از دست داده است. همسر و یک پسرش در همین حمله به شهادت رسیدند و 3فرزند دیگر او هم در راهپیمایی روز قدس توسط نظامیان نیجریه شهید شدند.

مسئله اما فقط به حملات ارتش نیجریه ختم نمی‌شود، شیعیان هر روز هدف حملات گروه افراطی بوکوحرام در این کشور هستند. مشهور است که ابراهیم زکزاکی طرفدارانی دارد که هیچ وقت دست به اسلحه نبرده‌اند و به همین‌خاطر از آنها به‌عنوان ارتش‌بی‌سلاح یادمی‌شود. شیعیان حامی زکزاکی با دست خالی سعی کردند مانع از حمله ارتش نیجریه شوند اما با گلوله‌های داغ و تسلیحات سنگین روبه‌رو شدند. مسئله این است که طی حدود 30سال گذشته تعداد شیعیان در نیجریه چندین برابر شده است.

پاکستان؛ شیعیان هدف همیشگی
حمله چندین روز قبل به شیعیان در پاراچنار آخرین نمونه از کشتار آنها در پاکستان است. لشکر جهنگوی، گروه افراطی که قتل‌عام شیعیان را در دستور کار همیشگی خود دارد مسئولیت این حمله را که کشته شدن حداقل 25نفر را به‌دنبال داشت برعهده گرفت. براساس آمارهای منتشر شده شیعیان 15تا 20درصد جمعیت 176میلیون نفری پاکستان را تشکیل می‌دهند که کشتار آنها سابقه طولانی دارد. در سال ۱۹۸۸ در دوران محمد ضیاءالحق رئیس‌جمهور پاکستان یکی از بزرگ‌ترین قتل‌عام‌های شیعیان در این کشور صورت گرفت. بیش از ۸۰ هزار سنی افراطی به روستاهای شیعه‌نشین حمله کرده و آنها را ویران کرده و شیعیان را قتل‌عام کردند.

به همین‌خاطر مراسم مذهبی شیعیان به‌ویژه در عاشورا همیشه با حملات انتحاری ازجمله در پاراچنار، کشمیر و کویته روبه‌رو بوده است. نهادهای حقوق بشر پاکستان را متهم به بی‌تفاوتی و مماشات در این رابطه کرده‌اند. دیده‌بان حقوق بشر هم خواستار اقدام دولت پاکستان برای برخورد با کشتار شیعیان توسط گروه‌های وهابی شده است. عمده رهبران سازمان‌های تروریستی ضد‌شیعه ازجمله «سپاه صحابه»، «لشکر جهنگوی»، «مقامات طالبان» و «لشکر طیبه» از شاگردان مدارس دیوبندی هستند که ریشه‌های ضد‌شیعه قوی داشته است.

افغانستان؛ اعتراض به کشتار هزاره‌ها
همین‌ماه قبل بود که چندین روز افغانستان شاهد تظاهرات در اعتراض به کشتار راحت شیعیان بود. جرقه این اعتراض‌ها که به مقابل کاخ ریاست‌جمهوری افغانستان کشیده شد با سر بریدن 7شیعه هزاره در این کشور زده شد. گفته می‌شود نیروهای وابسته به داعش این افراد را به گروگان گرفتند و مردم اجساد سر بریده آنها را پیدا کردند. ۹۹درصد مردم افغانستان مسلمان هستند که حدود70 تا 75درصد‌ سنی حنفی و 30 تا 35درصد شیعه‌ هستند. هزاره‌ها اما همواره با حملات گروه‌های افراطی مختلف روبه‌رو بوده‌اند. حالا اما نوبت به داعش برای کشتار شیعیان افغانستان رسیده است. نیروهای گروه تروریستی داعش حالا شیعیان را یکی از اهداف اصلی خود در افغانستان قرار داده‌اند. شیعیان معترض هستند که دولت افغانستان اقدام‌های لازم را برای حفاظت آنها انجام نمی‌دهد.

بحرین؛ شیعیانی که نمی‌میرند
چقدر خون باید ریخته شود تا انقلابی سرکوب شود و معترضان کشوری از پا بیفتند؟ چند نفر باید شکنجه، بازداشت و کشته شوند تا اعتراض‌های مردمی خاموش شود؟ جواب این سؤال‌ها حداقل برای مقام‌های رژیم آل‌خلیفه و درباره شیعیان که اکثریت جمعیت این کشور را تشکیل می‌دهند مشخص نیست؛ تهدید، بازداشت، شکنجه، تبعید، زندان و کشتار هیچ‌کدام نتوانسته است از شدت اعتراض‌های شیعیان در این کشور کوچک حاشیه خلیج‌فارس کم کند.۷۰ درصد جمعیت بحرین را شیعیان تشکیل می‌دهند اما مدت‌هاست که با برخورد تبعیض‌آمیز خاندان سنی مذهب آل‌خلیفه مواجه بوده‌اند. مردمی که اکثریت جمعیت این کشور را دراختیار دارند می‌گویند سال‌هاست که با آنها مانند «شهروند درجه 2» برخورد می‌شود.

این برخورد تبعیض‌آمیز باعث شده تا بسیاری آن را آپارتاید در این کشور بخوانند. رژیم آل‌خلیفه به شیعیان اجازه نمی‌دهد تا به پست‌های کلیدی دست پیدا کنند یا عضو نیروهای پلیس و ارتش شوند. براساس گزارش مرکز حقوق بشر بحرین با وجود جمعیت ۷۰درصدی شیعیان، آنها تنها ۱۸درصد مشاغل دولتی را دراختیار دارند.

عراق؛ شیعیان هدف اصلی داعش
مشهور است که داعش هر وقت در عراق و سوریه با شکست مواجه می‌شود انتقامش را از غیرنظامیان شیعه می‌گیرد. شیعیان عراق با جمعیتی بالغ بر 65درصد، بزرگ‌ترین مذهب این کشور را تشکیل می‌دهند. عراق دارای شهرهای مقدس شیعیان جهان نظیر نجف و کربلا ست که زیارتگاه میلیون‌ها نفر از مسلمانان شیعه است. در همه سال‌های گذشته اما شیعیان هدف اصلی گروه‌های تروریستی عراق بوده‌اند و حالا مهم‌ترین هدف داعش در این کشور به‌حساب می‌آیند. برخی گروه‌های حقوق بشر هشدار داده‌اند که داعش شیعیان را در عراق به وسیله انفجارهای مختلف با قصد نسل‌کشی هدف قرار می‌دهد. مراسم مذهبی محرم شیعیان در سال‌های اخیر تنها با کمک ایران توانسته طعم امنیت را بچشد.

یمن؛ شیعیان زیر بمب‌های عربستان
عربستان یکی از بزرگ‌ترین خریداران تسلیحات و بمب‌های پیشرفته جهان است. مصرف اصلی این بمب‌ها در سال‌های اخیر حملات هوایی علیه شیعیان در یمن بوده است که کشته شدن هزاران نفر از غیرنظامیان را به‌دنبال داشته است. علاوه بر این میلیون‌ها نفر از شیعیان این کشور با حملات عربستان آواره شده و تحت محاصره همه‌جانبه این کشور دسترسی به مایحتاج اولیه ازجمله آب آشامیدنی ندارند.

براساس آمارها 55درصد جمعیت یمن را شیعیان تشکیل می‌دهند که همواره زیر سرکوب زندگی کرده‌اند. پیش از آغاز ناآرامی‌های اخیر، ارتش یمن بارها مناطق شیعه‌نشین را هدف بمباران قرار داده بود و علی عبدالله صالح، دیکتاتور یمن در سال2004 هم برای سرکوب شیعیان از ارتش سعودی کمک گرفت.

“ جغرافیـای شیعه‌کشی ”