قطعنامه شورای حقوق بشر درباره تعیین روز جهانی گرامیداشت قربانیان تروریسم

کد خبر : #1065
تاریخ انتشار : چهارشنبه, 28 مرداد 1394 14:47
شورای حقوق بشر سازمان ملل در تاریخ 16 ژوئیه 2011 در قطعنامه‌ای روز 19 اوت برابر با 28 مرداد هر سال را به عنوان روز بین‌المللی یادبود و گرامیداشت قربانیان تروریسم نامگذاری کرد.

به گزارش فارس، شورای حقوق بشر سازمان ملل در تاریخ 16 ژوئیه 2011 در قطعنامه‌ای روز 19 اوت برابر با 28 مرداد هر سال را به عنوان روز بین‌المللی یادبود و گرامیداشت قربانیان تروریسم نامگذاری کرد و از تمام کشورهای عضو سازمان ملل، سازمان‌های وابسته به نظام ملل متحد و دیگر سازمان‌های بین‌المللی و نهادهای جامعه مدنی از جمله سازمان‌های غیردولتی و افراد دعوت کرد تا این روز بین‌المللی را به شکل مناسبی گرامی بدارند.

انجمن دفاع از قربانیان تروریسم با گرامیداشت این روز بین‌المللی و ادای احترام به قربانیان و آسیب دیدگان ترور و خانواده‌های آنها، تلاش برای رسیدن به جهانی بدون ترور را آرمان خود و احقاق حقوق از دست رفته این قربانیان توسط گروه‌های تروریستی و یادآوری آن به مجامع بین‌المللی را هدف خود می­‌داند.

متن قطعنامه روز بین‌المللی یادبود و گرامیداشت قربانیان تروریسم.

ارتقا و حفاظت از تمام انواع حقوق بشر، حقوق مدنی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و از جمله حق توسعه

با در نظر گرفتن اهمیت راهبرد جهانی مقابله با تروریسم سازمان ملل مصوب 8 سپتامبر 2006، با تأکید مجدد بر این امر که ارتقا و حفاظت از حقوق بشر تمام مردم و همچنین حاکمیت قانون در امر مقابله با تروریسم ضروری است، با اذعان بر اینکه اقدامات ضدتروریستی موثر و حفاظت از حقوق بشر اهداف متعارضی نبوده بلکه مکمل و تقویت کننده یکدیگر می‌باشند و با تأکید بر نیاز به ارتقا و حفاظت از حقوق قربانیان تروریسم؛

با اظهار تاسف عمیق نسبت به آلامی که توسط تروریسم بر قربانیان و خانواده‌های آنها وارد شده، با ابراز وحدت عمیق خود با آنها و تأکید بر اهمیت فراهم آوردن کمک‌های مناسب برای آنها؛

با تصریح مجدد بر محکوم بودن تمام اعمال، روش‌ها و اقدامات تروریستی در تمام اشکال و ظواهر آن، در هرجا و مرتکب شده توسط هر کس، بدون در نظر گرفتن انگیزه آنها، به عنوان عملی جنایی و غیر قابل توجیه و با تجدید تعهد خود در قبال تقویت همکاری‌های بین‌المللی برای مقابله و مبارزه با تروریسم است.

بیانیه انجمن دفاع از قربانیان تروریسم

شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در 16 ژوئیه 2011 در قطعنامه­ای روز 19 اوت (28 مرداد) هر سال را به عنوان روز بین‌­المللی یادبود و گرامیداشت قربانیان تروریسم در نظر گرفته است. این شورا در قطعنامه 8/17 خود علاوه بر محکومیت اقدامات تروریستی و همدردی با قربانیان ترور، بر موضوع ارتقا و حفاظت از حقوق قربانیان تروریسم تاکیدات ویژه­‌ای و تروریسم را به عنوان فعالیتی معرفی کرده که با هدف نابودی حقوق بشر، آزادی­‌های اساسی و دموکراسی، تهدید یکپارچگی سرزمینی و امنیت کشورها و بی ثبات سازی دولت­های مشروع قانونی صورت می­‌گیرد.

انجمن دفاع از قربانیان تروریسم نیز ضمن گرامیداشت این روز و تاکید بر مفاد قطعنامه مذکور که با قربانیان ترور ابراز همدردی کرده و بر نقش آنها در مبارزه با پدیده شوم تروریسم اذعان داشته است و موارد ذیل را بیان می­‌دارد.

قربانیان ترور و آسیب­ دیدگان از این پدیده شوم که برخی از آنها در جریان اقدامات تروریستی صدمات جسمی، روحی و مالی فراوانی را متحمل شده‌اند، بی شک از مهمترین اقشاری هستند که در جوامع امروزی نیاز به دفاع، حمایت و تشویق برای بازگشت به زندگی عادی در آنها احساس می‌شود، ماهیت پدیده شوم ترور که به یکباره قربانی را در وضعیتی بغرنج با آسیب‌های فراوان روحی و جسمی قرار می­‌دهد با همین هدف که افراد و جامعه را در وضعیت ترس و وحشتی همیشگی قرار دهند، طراحی شده و این بهترین حربه برای گروههای تروریستی در رسیدن به اهدافشان می‌باشد.

هرچند رنج و آلام قربانیان ترور با هیچ وسیله­‌ای به طور کامل رفع نخواهد شد و کابوس تلخ تروریسم همواره زندگی روزمره قربانیان را تحت تأثیر قرار می­‌دهد، اما وجود نهادهایی مانند شورای حقوق بشر که فرصتی برای رساندن صدای قربانیان ترور به وجدان­های بیدار در سطح جهان فراهم می­‌آورد و امکان ملاقات قربانیان از سراسر جهان را ایجاد می­‌کند، می­‌تواند مرهمی بر آسیب‌های وارده بر قربانیان باشد و در این راستا تصویب قطعنامه‌هایی در حمایت و دفاع از این قربانیان و تاکید بر نقش مهم آنها در مقابله با تروریسم بسیار مهم و کارگشا است.

گرامیداشت یاد قربانیان ترور و تاکید بر نقش و جایگاه آنها در مبارزه با تروریسم در قطعنامه شورای حقوق بشر ملل متحد علاوه بر آنکه اقدامی ارزشمند، قابل تقدیر و موثر در مسیر مبارزه با پدیده شوم ترور می­‌باشد، فراخوانی به این قربانیان و آسیب­ دیدگان برای حضور در صحنه مبارزه جهانی با تروریسم است. چرا که بی شک مبارزه با تروریسم بدون نقش آفرینی قربانیان ترور و شنیدن صدای آنها اعم از بازماندگان، جانبازان و آسیب دیدگان تلاشی بی ثمر می­‌باشد. همان­گونه که بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل متحد در اولین همایش جهانی حمایت از قربانیان تروریسم در سپتامبر 2008 اعلام کرد، «براستی قربانیان ترور، قهرمانان واقعی مبارزه علیه تروریسم هستند و جهان را با قدرت و شجاعت خویش تحقیر کرده­‌اند»، و امروز بسیاری از نهادهای حقوق بشری به این مسئله پی برده‌اند.

در واقع نمایاندن ماهیت واقعی گروه‌های تروریستی، آن هم از زبان قربانیان ترور که درد و رنج ناشی از تروریسم را درک کرده‌اند، مهمترین بخش از مبارزه فرهنگی و رسانه‌ای با تروریسم در عرصه بین­‌المللی است که این امر نیاز به همراهی و همگرایی قربانیان ترور و انجمن‌های حقوق بشری و ضد تروریستی در سراسر جهان دارد.

از آنجا که فعالیت­ گروه‌های تروریستی فراتر از مرزهای ملی سازماندهی شده و تهدید آنها تهدیدی جهانی و روبه گسترش است، مقابله با این پدیده شوم نیز نیازمند اجماعی بین­‌المللی است، اجماعی که نباید صرفاً دولتها با دغدغه­‌های امنیتی خود و بدون توجه به مسائل حقوق بشری در آن نقش آفرینی کنند، بلکه قربانیان ترور به عنوان بهترین راویان واقعیت ترور و تروریسم می‌توانند در مسیر مقابله با گسترش تروریسم و عضوگیری این گروه‌ها گام بردارند و بر همین اساس از نظر انجمن دفاع از قربانیان تروریسم بهترین عمل برای گرامیداشت قربانیان ترور ایجاد فضای نقش آفرینی آنها در مقابله با تروریسم در عرصه بین‌المللی است.

در واقع از منظر قربانیان ترور، تروریسم تنها تهدید امنیتی نیست، که بتوان تعریف آن را بر اساس دغدغه امنیت ملی ارائه کرد. تروریسم پیش از هر چیز نقض شدید حقوق بشر است و از این رو در مواجهه با این معضل بایستی نگرشی فرامرزی با دامنه گسترده‌تری از مسئولیت و تعهد برای گروه‌های مختلف اجتماعی قائل شد که در این زمینه قربانیان ترور که حقوق آنها توسط گروه‌های تروریستی نقض شده است، می‌توانند نقش بسیار موثری ایفا کنند.

اقدامات دولتها به عنوان کارگزاران اصلی در امر مقابله با تروریسم از آنجا که با دغدغه‌های امنیتی و ملاحظات سیاسی همراه است نتوانسته، التیامی بر دردهای قربانیان و آسیب دیدگان از تروریسم باشد و انتظارات جامعه جهانی را برای ایجاد اجماعی بین­‌المللی برای مقابله جدی با تروریسم برآورده سازد و همین نقصان باید محرکی برای انجمن­‌های قربانی ترور و نهادهای حقوق بشری بین‌المللی باشد که در کنار سازمان‌های بین­‌المللی به مقابله با تروریسم بر اساس دغدغه‌های حقوق بشری مبادرت کنند.

انجمن دفاع از قربانیان ترور نیز امید دارد تا در پس اجماعی بین­‌المللی و تاکید بر دغدغه‌های حقوق بشری که قربانیان ترور دارند گام‌های عملی موثری برای مقابله با تروریسم و حرکت به سوی جهان عاری از ترور و خشونت برداشته شود.