پیمان منع استفاده از مهمات خوشه‌ای و نپیوستن آمریکا به آن

کد بلاگ : #6372
تاریخ انتشار : شنبه, 10 مهر 1400 12:38
سازمان دیده‌بان حقوق بشر از دولت آمریکا درخواست کرده در خصوص پیوستن به پیمان منع استفاده از مهمات خوشه‌ای متعهد شود.

سازمان دیده‌بان حقوق بشر، در روز چهارشنبه ۲۴ شهریورماه ۱۴۰۰، گزارشی در خصوص ضرورت پیوستن ایالات‌متحده به پیمان منع استفاده از مهمات خوشه‌ای منتشر کرده است. این گزارش به نظارت سازمان دیده‌بان حقوق بشر در سال ۲۰۲۱ میلادی، بر مهمات خوشه‌ای و ضرورت اقدام دولت جو بایدن به رد فرمان سیاسی دولت پیشین این کشور در خصوص مهمات خوشه‌ای در سال ۲۰۱۷ و جایگزین شدن سیاست کنونی با فرمان سیاسی وزارت دفاع صادر شده از سوی دولت جورج دبلیو. بوش در ماه ژوئیه سال ۲۰۰۸ در رابطه با مهمات خوشه‌ای، اشاره کرده است. همچنین این سازمان از دولت آمریکا درخواست کرده در خصوص پیوستن به پیمان منع استفاده از این تسلیحات متعهد شود. در این گزارش به اظهارات مری ورهم ، مدیر بخش تسلیحات سازمان دیده‌بان حقوق بشر، در خصوص سابقه وحشتناک ایالات‌متحده برای استفاده از مهمات خوشه‌ای در سراسر جهان و ضرورت پایان بخشیدن به این دوران، اشاره شده است. بر اساس گزارش، سیاست فعلی مورد تایید دولت بایدن، امکان استفاده از میلیون‌ها مهمات خوشه‌ای ذخیره شده از سوی ایالات‌متحده را تا زمانی که مقادیر کافی از انواع پیشرفته و قابل اعتماد آن ساخته شده و در دسترس قرار گیرد فراهم می‌کند. همچنین امکان دسترسی آمریکا به مهمات خوشه‌ای به دست آمده از منابع خارجی را جهت تکمیل ذخایر موجود فراهم می‌آورد.
بنا به این گزارش، دولت بایدن در خصوص بازبینی یا اصلاح سیاست سال ۲۰۱۷ میلادی اقدامی انجام نداده و این در حالی است بر ضرورت اقدام کنگره آمریکا با در نظر داشتن رویکرد جامعه بین‌المللی در قبال سیاست سال ۲۰۱۷ آمریکا در زمینه استفاده نظامی از مهمات خوشه‌ای، توصیه شده است. این گزارش به پیمان اسلو در سال‌های ۲۰۰۷ – ۲۰۰۸ میلادی که منجر به تصویب کنوانسیون منع استفاده از مهمات خوشه‌ای؛ ممانعت از کاربرد آن؛ ملزم شدن کشورهای عضو به پاکسازی پس‌ماندهای ناشی از مهمات خوشه‌ای در مدت زمان ۱۰ سال و کمک به قربانیان شد، اشاره کرده است . این در حالی است ‌که ایالات‌متحده حتی به‌عنوان عضو ناظر هم در این پیمان شرکت نکرده است.
مطابق این گزارش، از بین 110 کشور عضو و ۱۳ کشور امضا کننده آن، ۲۴ کشور عضو ناتو و متحدانی چون استرالیا و ژاپن هستند. این در حالی است که کشورهایی چون، افغانستان، بوسنی و هرز‌گوین، عراق، لائوس و لبنان به‌عنوان کشورهایی که از استفاده ایالات‌متحده از مهمات خوشه‌ای رنج کشیده‌اند، نیز عضویت دارند. سازمان دیده‌بان حقوق بشر در گزارش خود به عدم اقدام ایالات‌متحده به تولید مهمات خوشه‌ای جدید و درعین‌حال عدم تعهد آن به تولید این مهمات در آینده اشاره کرده در حالی‌که چین و روسیه فعالانه در حال تحقیق در این زمینه و توسعه انواع جدید مهمات خوشه‌ای هستند. این گزارش همچنین به استفاده ایالات متحده از مهمات خوشه‌ای در عملیات آزادسازی عراق در سال ۲۰۰۳ و حمله به یمن در ماه دسامبر سال ۲۰۰۹ میلادی به عنوان آخرین بار وتعلیق انتقال مهمات خوشه‌ای به عربستان سعودی در سال ۲۰۱۶ میلادی پس از به دست آمدن شواهدی از آسیب دیدن غیرنظامیان از مهمات خوشه‌ای استفاده شده از سوی ائتلاف به رهبری عربستان در یمن توسط باراک اوباما اشاره کرده است. گزارش نظارت بر مهمات خوشه‌ای سال ۲۰۲۱ میلادی، به‌عنوان دوازدهمین گزارش سالانه ائتلاف مهمات خوشه‌ای – ائتلاف جهانی سازمان‌های مردم‌نهاد که سازمان دیده‌بان حقوق بشر ریاست آن را بر عهده داشته و یکی از بنیان‌گذاران آن به شمار می‌آید – و ارائه آن در دومین کنفرانس بررسی این کنوانسیون در ژنو در روزهای ۲۰ و ۲۱ سپتامبر سال جاری (۲۹ و ۳۰ شهریورماه) قلمداد شده است. این گزارش در پایان تأکید می‌کند که ایالات‌متحده باید اهمیت حمایت از غیرنظامیان به سبب مخاطرات و آسیب‌های دائمی ناشی از کاربرد مهمات خوشه‌ای در مناطق جنگی را به رسمیت بشناسد و دولت بایدن نیز باید تصریح کند که مهمات خوشه‌ای نقشی در نیروهای نظامی معاصر نداشته و روند سیاست اتخاذ شده در سال ۲۰۱۷ را معکوس گرداند.

 

تیم پژوهشی سازمان دفاع از قربانیان خشونت

https://www.hrw.org/news/2021/09/15/us-commit-joining-cluster-munitions-ban