دولت کانادا و میراث سمی ناشی از آلودگی‌های جیوه و بروز بیماری و مرگ در میان بومیان

کد بلاگ : #5931
تاریخ انتشار : سه شنبه, 31 تیر 1399 16:20
دولت‌های متوالیِ کانادا در زمینه اتخاذ اقدامات لازم در پاک‌سازی رودخانه ناکارآمدی‌های پی‌در‌پی را داشته‌اند و این جریان به بروز عواقب غیرقابل جبران برای سلامتی ساکنان منطقه اونتاریو و حتی مرگ‌های زودرس منجر گردیده است.

دیده‌بان حقوق بشر، در تیرماه ۱۳۹۹، گزارشی را در مورد ضرورت پرداختن دولت کانادا به میراث سمی ناشی از آلودگی‌های جیوه، که منجر به بروز بیماری و مرگ در میان جوامع بومی می‌شود، منتشر کرده است. ۲۷ ژوئن مصادف با (هفتم تیرماه)، سه سال از اقدام مقامات فدرال و استانی اونتاریو، به متعهد شدن به پاک‌سازی مناطق آلوده به جیوه برای دهه‌های متمادی می‌گذرد. با توجه به این قضیه ساکنان بومی این نواحی همچنان در انتظار انجام این اقدامات هستند. دیده‌بان حقوق بشر در گزارش خود به اقدام یک کارخانه مواد شیمیایی که در دهه ۱۹۶۰ و اوایل دهه ۱۹۷۰ به ریختن ۱۰ تن از مواد آلوده به سم جیوه در بالادست رودخانه‌ای در منطقه Asubpeeschoseewagong Netum Anishinabek (مشهور به Grassy Narrows First Nation) و آلوده کردن آب رودخانه و ماهی‌های آن که مهم‌ترین منبع غذایی این جوامع به‌شمار می‌آید اشاره کرده است. گفتنی است دولت‌های متوالیِ کانادا در زمینه اتخاذ اقدامات لازم در پاک‌سازی این رودخانه ناکارآمدی‌های پی‌در‌پی را داشته‌اند و این جریان به بروز عواقب غیرقابل جبران برای سلامتی ساکنان این منطقه و حتی مرگ‌های زودرس منجر گردیده است. این نهاد حقوق بشری به اظهارات داروین فوییستر، یکی از بومیان منطقه، در سال ۲۰۱۷ میلادی که در زمان آلودگی رودخانه ۲۰ سال سن داشته اشاره کرده که خطاب به دیده‌بان حقوق بشر گفته است: مسمومیت منطقه با سم جیوه و انتقال آن به بومیان با سنین پایین و پایین‌تر ادامه دارد و ادامه نیز می‌یابد. وی از ابتلای خود در آن زمان به مشکلات تعادلی و لرزش دست‌‌ها و همچنین اختلال در بینایی‌اش خبر داده است.
دیده‌بان به نتایج بررسی‌های انجام شده در سال ۲۰۱۶ میلادی، از به‌شمار آمدن ماهی‌های منطقه Grassy Narrows از آلوده‌ترین ماهی‌های استان اونتاریو به سم جیوه اشاره کرده است. این در حالی است که دولت فدرال هم‌زمان تأکید نموده که بر اساس تعهدات بین‌المللی خود در این زمینه، در حال اجرای برنامه‌های لازم در راستای شناسایی، ارزیابی، باز احیاء و مدیریت مخاطرات مناطق آلوده به سم جیوه است. همچنین به اقدام دولت فدرال در سال جاری میلادی به متعهد نمودن خود به تخصیص بودجه در راستای حمایت از ساخت مرکز درمانی مربوط به درمان بیماری‌ها و اختلالات ناشی از آلودگی‌های جیوه که گامی مهم در راستای حصول اطمینان از دسترسی بسیاری از اعضای این جامعه بومی به مراقبت‌های درمانی، با توجه به ناگزیر بودن آن‌ها به تحمل عواقب جسمی و روانی ناشی از سم جیوه می‌باشد، اشاره شده است. دیده‌بان در انتهای گزارش خود به ضرورت اقدام دولت‌‌های فدرال و استانی به ارائه غرامت‌های هدفمند بومیان قرار گرفته در معرض این آلودگی در این منطقه اشاره کرده است. گفتنی است که میزان سم موجود در رودخانه این منطقه همچنان خطرناک بوده و درحالی‌که دولت اونتاریو، در سال ۲۰۱۷ میلادی، مبلغ ۸۵ میلیون دلار کانادا را برای پالایش منطقه مزبور اختصاص داده؛ همچنان هیچ‌گونه عملیات پاک‌سازی در آن آغاز نشده است. گزارش در نهایت بر ضرورت اقدام مقامات اونتاریو به باز احیای محیط زیست این منطقه و حمایت از سلامتی و رفاه جامعه و نسل‌های آتی آن تاکید کرده است.

 

تیم پژوهشی سازمان دفاع از قربانیان خشونت

https://www.hrw.org/news/2020/06/26/canada-ontario-need-address-toxic-legacy