مصاحبه‌‌های اختصاصی: اسلام‌هراسی در بریتانیا بعد از برگزیت

کد بلاگ : #5396
تاریخ انتشار : دوشنبه, 14 مرداد 1398 14:43
در حقیقت اسلام‌هراسی در هسته‌ی تشکیلات حزب محافظه کار بریتانیا نفوذ کرده و هیچ کدام از کاندیداهای نخست وزیری، مبارزه با اسلام‌هراسی را در دستور کار خود نخواهند داشت.

مصاحبه اختصاصی سازمان دفاع از قربانیان خشونت با دکتر رضوان صابر ، استاد جرم شناسی دانشگاه جان مورز، لیورپول با موضوع اسلام‌هراسی در بریتانیا بعد از برگزیت.

بریتانیا یک جامعه متنوع و چند فرهنگی است که میزبان اقلیت‌های مختلف از سراسر جهان بوده است. اقلیت های قومی 12 درصد از جمعیت کار در انگلستان را تشکیل می‌دهند. براساس گزارش دانشگاه آکسفورد، جمعیت خارجی در انگلستان از 5.3 میلیون نفر در سال 2004 به 9.4 میلیون نفر در سال 2017 یعنی نزدیک به دوبرابر رسیده است. بااین‌حال مسئله مهاجران همواره یکی از مسائل مورد بحث در بریتانیا بوده است و حتی می‌توان گفت که این مسئله یک موضوع کلیدی برای خروج انگلستان از اتحادیه اروپا محسوب می‌گردد. براساس گزارش گاردین میزان جرائم مبتنی بر نفرت‌ورزی در پنج سال گذشته در انگلستان به بیش از دوبرابر رسیده است، از این رو با توجه به ظهور و گسترش عدم تحمل و نژادپرستی در بریتانیا که احتمالاً بعد از رأی‌گیری برگزیت تشدید شده است سازمان دفاع از قربانیان خشونت تصمیم گرفت تا وضعیت اسلام‌هراسی و نیز نژادپرستی در این کشور را در مصاحبه‌ای اختصاصی با دکتر رضوان صابر جویا شود. در ذیل بخش‌هایی از این مصاحبه ارائه شده است. با توجه به در پیش بودن انتخابات نخست وزیری بریتانیا، دکتر صابر عقیده دارد که هیچ کدام از دو کاندیدای مطرح این پست یعنی بوریس جانسون و جرمی هانت، برنامه جدی‌ای برای مبارزه با اسلام‌هراسی و نژادپرستی ندارند و این مسائله در اولویت برنامه‌های آنها قرار ندارد. در حقیقت اسلام‌هراسی در هسته‌ی تشکیلات حزب محافظه کار بریتانیا نفوذ کرده و هیچ کدام از کاندیداهای نخست وزیری، مبارزه با اسلام‌هراسی را در دستور کار خود نخواهند داشت. عناصر ملی‌گرا در بریتانیا، برگزیت را یک پیروزی برای هویت بریتانیایی می‌دانند که در طول تاریخ مبتنی بر برتری سفیدپوستان بوده است.

دکتر صابر در خصوص تشبیه زنان برقعه پوش به «دزدان بانک» یا «صندوق‌های پستی» از سوی بوریس جانسون گفت که این قبیل اظهارات نشان می‌دهد که چقدر اسلام‌هراسی در میان سیاستمداران نفوذ کرده و از آن در مسائل سیاسی بهره‌برداری می‌شود و سیاستمداران جهت یافتن راهی برای نفوذ در رأی دهندگان از آن استفاده می‌کنند. از سوی دیگر این مسائل نشان می‌دهد که حس نژادپرستی و اسلام هراسی همواره در بریتانیا وجود داشته اما با اتفاقاتی همچون برگزیت، خود را به صورت پررنگ‌تری نمایان کرده است. دکتر صابر با توجه به اینکه نظرسنجی‌ها حاکی از آن است که بسیاری از اعضای حزب محافظه‌کار بریتانیا دیدگاه مثبتی نسبت به مسلمانان ندارند و معتقدند که شریعت در حال گسترش در کشور بوده و نیز اقدامات تروریستی از سوی جامعه مسلمانان نشأت می‌گیرد، ریشه این ادعاها را در ایدئولوژی و تاریخ می‌داند. از سوی دیگر وی معتقد است که حزب کارگر تحت رهبری جرمی کوربین احتمالاً از جمله احزابی بوده که در تاریخ بریتانیا کمترین میزان نژادپرستی و اسلام هراسی را از خود نشان داده است. دکتر صابر معتقد است که در دانشگاه‌های بریتانیا نیز همانند دیگر بخش‌های اجتماع اسلام‌هراسی وجود دارد. به گفته وی، اینکه دیدگاه غیرمسلمانان به مسلمانان به واسطه‌ تلاش‌ها و دستاوردهای ورزشی محمد صلاح بهبود یابد، مایه‌ی امیدواری است. در بریتانیا و سراسر اروپا بسیاری از مسلمانان وجود دارند که در حوزه‌های مختلف موفق عمل نموده و خدمات شایانی را در راه توسعه ارائه نموده‌اند اما همانند مسئله فوتبال تبلیغاتی در خصوص اقدامات آنها در سطح عمومی مطرح نشده است. دکتر صالح معتقد است که رسانه‌ها باید در ارایه‌ی تصویری متفاوت و غیرکلیشه ای از مسلمانان بکوشند. در عین حال ایشان بر این باور است که "دیگر انگاشتن" مسلمانان در بریتانیا شاید هرگز پایان نیابد، اما می‌توان به بهبود شرایط امیدوار بود.

برای مطالعه متن کامل این مقاله به آدرس اینجا مراجعه نمایید.