تحولات مربوط به نقض حقوق بشر در بحرین (۲)

کد بلاگ : #4973
تاریخ انتشار : دوشنبه, 10 دی 1397 11:29
دِوین کِنی، پژوهشگر امور بحرین در سازمان عفو بین الملل از متحدان و شرکای بین‌المللی بحرین، تقاضای شکستن مُهر سکوت و بهره‌گیری از نفوذ خود در این کشور، جهت تحت فشار قرار دادن مقامات بحرین، به منظور پایبند نمودن آن‌ها به موازین بین‌المللی- موازینی که متعهد به اجرا و اعمال آن هستند را دارد.

بر اساس مقالات، گزارش‌ها، بیانیه‌ها و اخبار به دست‌ آمده از سازمان‌های حقوق بشری مردم‌ نهاد و بین‌المللی و همچنین رسانه‌های گروهی در نیمه دوم آبان و آذر‌ماه 1397، مهم‌ترین موارد نقض حقوق بشر در بحرین به شرح زیر است:

بحرین
فعالان حقوق بشر، زندان و بازداشت‌های خودسرانه
- سایت بحرین میرور، در روز پنجشنبه 24 آبان ماه 1397، با توجه به اظهارات ابتسام الصائغ (فعال حقوق بشر)، در مورد عمار سهوان، زندانی در زندان مرکزی جَو که در وضعیت ناگوار و رنج‌آوری به سر می‌برد گزارشی را منتشر کرده است. در این گزارش وضعیت سَهوان، به دلیل محروم بودن از مراقبت‌های پزشکی، درمانی و قرار گرفتن در معرض خطر مرگ تدریجی مطرح شده است. با توجه به اظهارات خانواده این زندانی، وی در معرض بازداشت خودسرانه، ناپدیدشدگی اجباری و محاکمه غیرمنصفانه قرار گرفته و به 9 سال و 6 ماه حبس محکوم شده است.
عمار سهوان تحت شکنجه و شرایط غیرقانونی مجبور به اعتراف شده و در زمان دستگیری مورد اصابت گلوله از فاصله نزدیک که بر اساس قوانین بین‌المللی ممنوع می‌باشد قرار گرفته و مجروح شده است. همچنین او در معرض سوءرفتار، ضرب وشتم و عدم برخورداری از مراقبت‌های پزشکی لازم قرار دارد و درخواست‌های مکرر خانواده او برای انتقال وی به بیمارستان، اِعمال تجدیدنظر در حکم او و خاتمه دادن به درد و رنج وی بی‌جواب مانده است.
- بر اساس گزارش موسسه حقوق و دموکراسی بحرین، در روز پنجشنبه 24 آبان ماه 1397، مسئولان این موسسه در مورد اتخاذ اقدامات تلافی‌جویانه از طرف مقامات پادشاهی بحرین، در قبال علی حاجی و ناجی فَتیل، ابراز نگرانی کرده‌اند. آن‌ها زندانیان سیاسی و محبوس در سلول‌های انفرادی هستند که در روز شنبه ۲۱ آبان ماه ۱۳۹۷، تحت شکنجه افشاگری نموده‌اند. وضعیت این دو زندانی باعث شد تا توجهات بین‌المللی، به ویژه پارلمان بریتانیا به این موضوع جلب گردد. گفتنی است صدای این زندانیان از زندان جَو، به همراه شرح شکنجه‌ها و سوءرفتارهای اعمال شده علیه آن‌ها، در شبکه اجتماعی توییتر منتشر شده و آن‌ها از جامعه بین‌المللی درخواست مداخله در این امر و فراهم آوردن امکان لازم برای برخوردار شدن از مراقبت‌های درمانی و پزشکی را دارند.
گفتنی است به محض ارسال نامه از سوی 20 نماینده پارلمان انگلستان، در روز پنجشنبه 17 آبان‌ماه 1397 و درخواست آن‌ها برای آزاد کردن زندانیان، مقامات این زندان اقدامات تلافی‌جویانه را علیه آقایان حاجی و فَتیل اتخاذ نموده‌اند. ناجی فتیل، عضو هیات مدیره انجمن حقوق بشر جوانان بحرین، بنابر ادعای مقامات این کشور، متهم به جرائم تروریستی (همکاری با سازمان ملل و متهم‌شدن وی به مشارکت ادعایی در اعتراضات صورت گرفته در زندان) شد و به تحمل ۲۵ سال حبس محکوم گردید.
علی حاجی متهم به جرائم تروریستی، تحت فجیع‌ترین شکنجه‌ها و ۱۰ سال حبس قرار گرفته و همچنین اعضاء خانواده وی تهدید به تعرض جنسی یا مرگ شده‌اند. علی حاجی به اتهام جرائم تروریستی و قرار گرفتن وی تحت فجیع‌ترین شکنجه‌ها و حتی تهدید‌شدن اعضاء خانواده او به مواجهه شدن با تعرض جنسی و مرگ به 10 سال حبس محکوم گردیده‌اند. در گزارش این موسسه، بر زندانی کردن غیرقانونی، حبس آن‌ها در سلول انفرادی، پایان یافتن اقدامات دولت بحرین در زمینه هدف قرار دادن زندانیان سیاسی، فراهم کردن امکانات درمانی و پزشکی برای زندانیان و اطمینان از آزاد شدن بی‌درنگ و بدون قید و شرط آن‌ها تاکید شده است.
- مرکز حقوق بشر بحرین در روز سه‌شنبه 22 آبان ماه 1397، با صدور بیانیه‌ای دستگاه قضایی این کشور را در مورد پافشاری بر اتخاذ مجازات اعدام علیه متهمان و برشمردن آن به مثابه «مجازات غیرانسانی» محکوم کرد. در این بیانیه به تعداد احکام اعدام صادر شده در دادگاه‌ها و روندهای محاکمه غیرقانونی و غیرمنصفانه اشاره شده است. تعداد این احکام از سال 2011 تا کنون ۳۲ مورد عنوان گردیده است. همچنین در بیانیه این مرکز، از دولت پادشاهی بحرین درخواستی برای متوقف کردن این احکام و امضاء کردن تفاهم‌نامه اختیاری دومِ کنوانسیون بین‌المللی حقوق مدنی سیاسی، در زمینه فسخ مجازات اعدام، با توجه به استفاده بیش از اندازه از این نوع مجازات، از طرف مقامات بحرینی در سال‌های اخیر، به ویژه در مورد پرونده‌های مربوط به آزادی عقیده و بیان و اعمال حقوق سیاسی شده است.
- خبرگزاری اسوشیتدپرس، در روز سه‌شنبه 22 آبان ماه 1397، به نقل از منابع خبری دولت بحرین، گزارش دستگیری علی راشد العشیری، نماینده سابق پارلمان این کشور را منتشر نمود. وی توسط دادستان‌های عمومی، به اتهام انتشار مطالبی در حساب توییتر خود، در مورد تحریم انتخابات پارلمانی در بحرین و تلاش برای منصرف کردن رای‌دهندگان از شرکت در انتخابات ۲۴ نوامبر بازداشت شده است.
- بنابر انتشار گزارش موسسه حقوقی و دموکراسی بحرین، در روز دوشنبه 21 آبان‌ماه 1397، 4 نفر از شهروندان بحرینی به نام‌های حسین عبدا... مرهون راشد، سید‌محمد قاسم محمد حسن فاضل، حسین علی احمد داوود و احمد محمد علی مهدی ابراهیم زین‌الدین، به مرگ و سلب تابعیت، توسط نظام قضایی این کشور محکوم شده‌اند. گفتنی است شمار شهروندان سلب تابعیت شده در بحرین از سال ۲۰۱۲ میلادی تا کنون به ۷۶۴ مورد رسیده است.
در ادامه گزارش این موسسه آمده است که دیوان کیفری عالی چهارم بحرین، حکم اعدام برای چهار شهروند این کشور صادر کرده است که محاکمه 3 نفر از آنها به اتهام ارتکاب به جرائم تروریستی- بمب‌گذاری خودروی پلیس در شهر الدراز، در روز 18 ماه ژوئن سال 2017 و کشته شدن یک افسر پلیس، بنا بر ادعای وزارت کشور بحرین به صورت غیابی انجام شده است. همچنین این موسسه، بیانیه‌ای را در مورد صدور این احکام در دادگاه‌های کاملا غیرعادلانه صادر کرده و آن را به شدت محکوم نموده و از مقامات حکومت بحرین، درخواستی برای در نظر گرفتن استمهال قانونی در مورد این احکام، تا زمان منسوخ شدن حکم اعدام در این کشور، نموده است.
- بنابر انتشار گزارش سازمان عفو بین‌الملل، در روز یکشنبه 13 آبان ماه 1397، شیخ علی سلمان، رهبر مخالفان بحرین، از سوی دادگاه استیناف بحرین به عنوان زندانی سیاسی و تنها به دلیل اِعمال صلح‌آمیز حق خود در زمینه آزادی بیان به صورت غیرقانونی محکوم شده است. از این رو عفو بین‌الملل از مقامات بحرین، درخواست آزادی بیدرنگ و بدون قید و شرط این روحانی مخالف و لغو حکم مجازات کاملا سیاسی را نموده است. همچنین از جامعه بین‌المللی خواسته شده تا در قبال سرکوب مداوم مخالفان سکوت خود را پایان دهند و متحدان سیاسی نیز از نفوذ خود استفاده کنند و مقامات بحرینی را وادار به آزاد کردن شیخ علی سلمان و دیگر زندانیان سیاسی نمایند.
گفتنی است وزارت خارجه آمریکا نیز با صدور بیانیه‌ای، در روز پنج‌شنبه 17 آبان ماه 1397، در واکنش به صدور حکم حبس ابد علی سلمان ابراز نگرانی کرد. رابرت پالادینو ، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا خاطرنشان نمود که ایالات ‌متحده از نزدیک پرونده مربوط به نمایندگان پیشین پارلمان بحرین و دبیرکل جمعیت الوفاق را دنبال می‌کند. وی در ادامه افزود: «واشنگتن به رایزنی خود با دولت بحرین جهت دفاع از آزادی‌ بیان و حقوق بشر ادامه خواهد داد».
- بنابر گزارش سایت بحرین میرور، در روز 8 آذر‌ماه 1397، نامه‌ای از سوی زندانیان زندان جَو، در زمینه مجازات‌های دسته‌جمعی ارسال شده است. زندانیان این زندان، در مورد ممنوعیت‌های اعمال شده علیه آن‌ها در رابطه با شعائر مذهبی خود در زندان و مجازات شدن دسته‌جمعیشان در صورت سرپیچی از این دستورات، شکواییه‌ای نگارش کرده‌اند. همچنین تعدادی از زندانیان این زندان در معرض اقدامات تنبیهی گروهی به دلیل پافشاری آن‌ها بر برگزاری مراسم تولد حضرت محمد (صلی الله علیه و آله) قرار گرفته‌اند.
مقامات این زندان اقدامات عمدی همچون محدود کردن و ممانعت به عمل آوردن از انجام مراسم و شعائر دینی، بر اساس انگیزه‌های نژادپرستانه و فرقه‌گرایانه و مجازات زندانیان به شیوه‌های متعدد، از جمله محروم کردن آن‌ها از هواخوری در حیاط زندان و عدم ارتباط تلفنی آن‌ها با اعضاء خانواده را اعمال کرده‌اند.

 

آزادی بیان، سرکوب
- سازمان عفو بین‌الملل، در روز جمعه 2 آذر‌ماه 1397، به مناسبت برگزاری انتخابات پارلمانی در روز شنبه 3 آذر‌ماه 1397، در بحرین بیانیه‌ای صادر کرده است. عفو بین‌الملل در این بیانیه در مورد سرکوب گسترده مخالفان سیاسی، فعالان حقوق بشر، رهبران جامعه مدنی، شخصیت‌ها و چهره‌های شیعه مذهب، قبل از برگزاری انتخابات ابراز نگرانی شدید کرده است. دِوین کِنی، پژوهشگر امور بحرین در سازمان عفو بین‌الملل، در مورد افزایش میزان سرکوب مخالفان سیاسی در دو سال گذشته در این کشور و اقدام حکومت به زندانی کردن افراد و ایجاد رعب و وحشت در بین آن‌ها هشدار داده و خواستار خاتمه بخشیدن به روند سرکوب مداوم، فزاینده و فراهم کردن امکانات لازم برای شنیده شدن صداهای مخالف، از جمله مخالفان حکومت، جهت ابراز آزادانه عقاید آن‌ها شده است.
این مقام عفو بین‌الملل از متحدان و شرکای بین‌المللی بحرین، تقاضای شکستن مُهر سکوت و بهره‌گیری از نفوذ خود در این کشور، جهت تحت فشار قرار دادن مقامات بحرین، به‌منظور پایبند نمودن آنها به موازین بین‌المللی- موازینی که متعهد به اجرا و اعمال آن هستند- را دارد. گفتنی است در بیانیه این سازمان، به روند نظام‌مند از بین بردن و حذف مخالفان سیاسی به صورت سازمان‌یافته توسط مقامات بحرینی از جمله سرکوب مدافعان حقوق بشر، روزنامه‌نگاران، فعالان سیاسی، روحانیون شیعه و معترضان صلح‌طلب به ویژه رهبران سیاسی شیعه این کشور از اواسط سال ۲۰۱۶ میلادی اشاره گردیده است.

 

ساناز معززی

کارشناس ارشد حقوق بین‌الملل

 

1- گزارش سایت بحرین میرور. قابل بازیابی در لینک: http://www.bahrainmirror.com/en/news/50852.html
2- گزارش مؤسسه حقوق و دموکراسی بحرین. قابل بازیابی در لینک:
http://birdbh.org/2018/11/political-prisoners-in-solitary-confinement-after-exposing-torture-and-receiving-attention-from-the-uk-parliament/
3- گزارش سایت بحرین میرور به نقل از مرکز حقوق بشر بحرین. قابل بازیابی در لینک:
http://www.bahrainmirror.com/en/news/50813.html
4- گزارش خبرگزاری اسوشیتدپرس. قابل بازیابی در لینک:

ps://www.apnews.com/e3b5171a07564c35bf7567db46b734d4?utm_campaign=Brookings%20Doha%20Center&utm_source=hs_email&utm_medium=email&utm_content=67494963
5- گزارش مؤسسه حقوق و دموکراسی بحرین. قابل بازیابی در لینک:
http://birdbh.org/2018/11/bahrain-sentences-4-to-death-on-terrorism-related-charges-revokes-their-citizenship/
6- گزارش سازمان عفو بین‌الملل. قابل بازیابی در لینک:
https://www.amnesty.org/en/latest/news/2018/11/bahrain-opposition-leader-sheikh-ali-salman-unlawfully-convicted/
7- گزارش رادیو آزاد اروپا، رادیو آزادی. قابل بازیابی در لینک: https://www.rferl.org/a/us-iran-condemn-bahran-imprisonment-for-life-shiite-opposition-leader-salman/29590903.html
8- گزارش سایت بحرین میرور. قابل بازیابی در لینک: http://www.bahrainmirror.com/en/news/51194.html
9- بیانیه سازمان عفو بین‌الملل. قابل بازیابی در لینک: https://www.amnesty.org/en/latest/news/2018/11/bahrain-widespread-pre-election-clampdown-on-political-opposition-and-activists/