سازمان بین‌المللی مهاجرت به کارگزاری‌های تخصصی سازمان ملل پیوست

کد بلاگ : #2508
تاریخ انتشار : دوشنبه, 11 مرداد 1395 10:47
25 ژوئیه 2016 مجمع عمومی سازمان‌ملل متحد به اتفاق‌آراء قطعنامه‌ای را تصویب کرد مبنی بر اینکه سازمان بین‌المللی مهاجرت همچون سایر کارگزاری‌های سازمان ملل، بخشی از نظام ملل متحد بشود.

سازمان بین‌المللی مهاجرت، یک سازمان بین‌دولتی با بیش از 9500 کارمند و 450 دفتر در سراسر جهان است که در سال 2015 به حدود 20 میلیون مهاجر یاری رساند. این سازمان در پی جنگ جهانی دوم برای اسکان پناهندگان اروپا تأسیس شد و در دسامبر سال جاری، شصت‌و‌پنجمین سالگرد خود را جشن می‌گیرد.
بان‌کی‌مون، دبیرکل سازمان‌ملل، طی بیانیه‌ای ضمن استقبال از تصمیم مجمع‌عمومی، وضعیت فعلی مهاجرت را مهم دانست و بر ضرورت همکاری و روابط قانونی نزدیک‌تر میان سازمان‌ملل‌متحد و سازمان بین‌المللی مهاجرت تأکید نمود.
وی همچنین تصویب این توافقنامه را "نقطه عطف بزرگی در روابط نزدیک و طولانی مدت" این دو سازمان برشمرد و افزود توافقنامه جدید نه تنها همکاری و مشارکت سازمان‌ملل و IOM را رسمیت بخشید بلکه منجر به همکاری نزدیک‌تر این دو سازمان جهت رسیدگی و حمایت از دستورکارها و مسئولیت‌های سایر آژانس‌ها، نهادها و ارکان فرعی سازمان‌ملل در حوزه مهاجرت گردید. وی این توافقنامه را کمک مؤثری برای تقویت حمایت نظام ملل متحد از دولت‌های عضو در اجرای شاخص‌های مرتبط با مهاجرت در دستور کار 2030 برای توسعه پایدار برشمرد.
در قطعنامه مصوب مجمع عمومی آمده است "سازمان ملل متحد و سازمان بین‌المللی مهاجرت، نیاز به اقدام مشترک برای رسیدن به اهداف متقابل، اقدامات مؤثر جهت تسهیل مسئولیت‌ها، همکاری نزدیک در چهارچوب احترام به دستورکارهای هر یک، و مشورت در خصوص مسائل مورد علاقه و یا نگرانی دوجانبه را به رسمیت می‌شناسند."
مدیرکل سازمان بین‌المللی مهاجرت نیز این تصمیم مجمع عمومی را نشان‌دهنده تقویت فزاینده همکاری و ارتباط میان IOM و سازمان ملل متحد برشمرد و این روز را، روزی تاریخی برای به ویژه مهاجران و خانواده‌های آنها در سراسر جهان خواند.
IOM همچنین معتقد است سازمان ملل متحد به واسطه این توافقنامه، سازمان بین‌المللی مهاجرت را به‌عنوان "یک بازیگر ضروری در حوزه جابجایی‌های انسانی" به‌رسمیت شناخته است، اعم از حفاظت از مهاجران و آوارگان در جوامع تحت تأثیر پدیده مهاجرت، در حوزه اسکان مجدد و بازگشت داوطلبانه پناهندگان، و آمیختن مهاجرت در برنامه‌های توسعه کشورها.
در یک جمع‌بندی از این اقدام سازمان ملل، می‌توان آن را نتیجه پدیده رو به گسترش مهاجرت و احساس ضرورت بیش از پیش در جلب همکاری‌های پراکنده بین‌المللی و ساماندهی اقداماتی دانست که در گوشه و کنار جهان در حوزه مهاجرت از سوی دولت‌ها، مجامع بین‌المللی، سازمان‌های غیردولتی و مدافعان حقوق بشر در حال انجام است.
این اقدام به‌نوعی، هم‌افزایی تلاش‌ها در جهت حمایت از مهاجران و حقوق آنها در سراسر جهان است که می‌تواند راه را برای اقدامات هماهنگ دولت‌ها و نهادهای مسئول و کاهش هدررفت منابع حمایتی، هموار سازد.

لیلا عنایتی
پژوهشگر

http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=54545#.V5fVi_krLIU